Klant bestelt niet meer, hoe behoud ik mijn belangrijke klanten?

Bart Huijbregts - 30 Nov 2020“Laatst was er een exporteur die, zonder dat we het merkten, niets meer kocht”. De kweker vertelde het bloedserieus en ik kan het me goed voorstellen dat hij boos was. Ze hebben bij zijn bedrijf een beleid om steeds nieuwe klanten te zoeken en nu bleek opeens dat via de achterdeur de klanten weglopen.

Navraag bij de bewuste exporteur leerde de kweker dat het te laat was. Een collega in de markt leverde dit product inmiddels naar tevredenheid en de exporteur zag de noodzaak niet om weer te switchen mits er een veel lagere prijs kon worden afgesproken.

Je kunt dit makkelijk voorkomen. Iedere afnemer heeft een bestelritme en met het Datagrowers platform stel je eenvoudig een alert in:

  • Geef een signaal bij een omzetdaling bij een bepaalde klant van …%, of
  • Geef een signaal wanneer een klant minder frequent besteld, of
  • Geef een signaal welke teeltsoort een klant “vergeet” te bestellen.

Het Datagrowers platform wordt niet moe van het eindeloos controleren van uw data en doet dat met een snelheid die vele malen hoger is dan wat mensen kunnen. Ook overziet het platform het hele speelveld, dus alle klanten en alle teeltsoorten. In een vroeg stadium een alert naar verkoop, een telefoontje naar de klant en een oplossing voor de reden voor een kleinere bestelling.

De winnaars van morgen zijn niet de kwekers met de meeste data, of de nieuwste high tech processen. Het zijn de kwekers die 'digitaal' gebruiken om nieuwe oplossingen in bestaande markten te introduceren.