We doen het al jaren zo. Een goed excuus?

Otto Donkers - 25 Nov 2019Hoe kan ik nu niet alleen mijn klanten goed bedienen met mijn product, maar ook mijn concurrenten voorblijven die hetzelfde proberen te bereiken! Vandaag is het van levensbelang om vooruit te kijken en vervolgens te innoveren op alle gebieden binnen je bedrijf (groot én klein). Dit betekent dus innovatie op je product, je marketing, je klanten, je personeel etc. etc. Nu wordt het steeds moeilijker om over al die aandachtsgebieden de juiste keuzes te kunnen maken. Waar moet ik mijn tijd aan besteden is een belangrijke vraag. Gevolgd door nog een vraag: waarom NU?

Er is binnen het IT landschap stevig geïnnoveerd op dit onderwerp. Waar we enige tijd terug alleen nog spraken over Business Intelligence en BIG-Data, kunnen we tegenwoordig met verschillende tools mooie overzichten en inzichten maken. (PowerBI, Tableau, Qlikview en Cognos om er maar een paar te noemen) Deze leveren mooie rapporten op, maar uit onderzoek blijkt dat een overgrote deel (meer dan 70%) van deze rapporten niet of niet voldoende word gebruikt. Er wordt kort naar gekeken, waar na het belletje naar een klant of collega de concentratie verstoort en er met de informatie die vaak verborgen is in het rapport weinig tot niets gebeurt.

Onze mening is dat rapporten nuttig zijn om terug te kijken in de tijd: Vorige week/maand/jaar heb ik zoveel product X verkocht aan klant Y tegen prijs Z. Waar nu de crux zit is wat ik al even noemde in mijn eerste paragraaf: vooruitkijken. Dat betekent dat je als ondernemer inzicht moet krijgen in bijvoorbeeld wat je klant gaat doen. Waar beweegt hij/zij naartoe en hoe zorg ik ervoor dat ik op de plaats ben waar mijn klant naartoe aan het bewegen is. We zien dat eigenlijk als belangrijkste trend voor de komende jaren. IT hulmiddelen die ondernemers actiegericht ondersteunen om bezig te zijn met de toekomst.

Uiteindelijk zal de toegevoegde waarde van jou als ondernemer mede bepaald worden door jouw kennis. Niet alleen van het kweken van planten of bloemen, maar veel meer kennis hebben die je bedrijf overstijgt en die te delen als toegevoegde waarde met de keten waar je als ondernemer onderdeel van uitmaakt.