De Market-basket analyse

Floris Huijbregts - 30 Jan 2020Voor heel veel bedrijven speelt de basket analyse een rol bij het bepalen van voorraden of omzet potentieel. De kans is groot dat je wel eens van dit begrip hebt gehoord, maar dat je niet precies weet wat het inhoudt. Mocht dit kloppen dan kan je wat antwoorden vinden in deze blog, we laten je precies weten wat Market Basket binnen de sierteelt kan betekenen.

Wat is een Market Basket Analyse precies?
Een Basket Analysis is een techniek die gebaseerd is op de theorie dat als je een bepaald aantal producten koopt, je meer (of minder) geneigd bent om een aantal andere producten te kopen. Als je bijvoorbeeld in een bioscoop bent dan is de kans groter dat je bij je popcorn ook wat te drinken koopt. Iemand die geen popcorn koopt zal minder snel drinken kopen, hij heeft nu eenmaal geen zoute mond. De set van producten die een klant koopt wordt een itemset genoemd, en de market-basket-analyse probeert relaties tussen de diverse aankopen te vinden.

Hoe kan het gebruikt worden binnen de sierteelt?
Welke producten/variëteiten koopt mijn klant nu niet, maar zou kijkende naar de andere producten die hij bij me afneemt wel interessant voor hem kunnen zijn, omdat zijn collega kopers dat ook bij je afnemen met soortgelijke orders. Het is eigenlijk een praktijk voorbeeld van het hierboven genoemde popcorn voorbeeld. De kracht van zo’n oplossing is de eenvoud voor jou als kweker, en je evt verkopers.

Mythe: Ik weet zelf welke producten ik bij mijn klanten en afnemers kan aanraden
Mocht jij de mythe van hierboven geloven dan heb je helaas pech. De mens kan dit maar tot op zekere hoogte, en kunnen dit veel beter als ze een Market Basket analyse systeem hebben dat gebaseerd op hun eigen gegevens ze ondersteund met de juiste analyses en heeft tot gevolg dat ze producten bij (potentiele) klanten onder de aandacht kunnen brengen, die ze eerder niet op het vizier hadden.