Sierteelt - Waarom is het niet vaker Moederdag?

Bart Huijbregts - 27 Apr 2021Een hogere marge is makkelijker te bereiken dan we soms denken. We zoeken de wensen van een klant en geven daar zo goed mogelijk invulling aan. Hoe beter, hoe minder discussie over de prijs. De traditionele feestdagen waar veel bloemen en planten verkocht worden, zijn daar voorbeelden van.

We weten allemaal wat het effect is op de verkopen in de periode voor Moederdag. Vele kwekers passen hun product aan door wat extra’s toe te voegen. Een relevante verpakking bijvoorbeeld zorgt er dan voor dat je er uitspringt.

Maar wie kan me vertellen hoe ik in een willekeurige andere periode in het jaar mijn product relevanter kan maken? Hier helpt data je om zicht te krijgen op de momenten waarop je beter kunt inspelen op de verwachte vraag.

Ik gebruik vaak het voorbeeld van het BBQ assortiment in de supermarkt. Als ze weten dat er mooi weer aankomt veranderen ze de verpakking van (bijv) de kipfilet. Ze snijden de filet in blokjes, marineren hem en rijgen het aan een stokje. Wat we vaak niet weten is dat er €0,10 kostprijs is bijgekomen (handling, het stokje, de marinade) maar dat de prijs €1,00 hoger is.
(Reken me aub niet af op de bedragen in het BBQ voorbeeld, ze zijn uit de losse pols)
Omdat het product dus relevanter is geworden is de consument bereid het ervoor te betalen.

U denkt misschien nog enkel in de variaties op kleur en grootte, wellicht komen daar vele vormen bij en wil uw doelgroep andere variaties in verschillende periodes in het jaar. Zoals we in de zomer graag salade eten en in de winter hutspot. In beide zitten uien en wortelen maar de rest is verschillend.

Hiermee helpen we sierteelt ondernemers. Overzicht en inzicht creëren waardoor voorspellingen makkelijker worden. Vraag eens naar de mogelijkheden.