Is mijn baan nog veilig met de komst van BI en Analytics?

Bart Huijbregts - 22 May 2019Allemaal leuk een aardig, al die automatisering, maar neemt het onze baan over? Nee, dat gebeurt niet, in dit artikel leg ik uit waarom.

Het is een logische vraag die medewerkers zichzelf stellen, hou ik nog mijn baan als we met Business Intelligence en Analytics precies weten wat we moeten doen. Het antwoord is simpelweg “Ja”. Er is maar één tenzij, als je werk bestaat uit het overzetten van data uit het ene systeem en het vervolgens weer invoeren van die data in een ander systeem is de kans groot dat je baan verdwijnt. Tegelijk zou je dan kunnen nadenken over de inhoud van je job. Is er een meerwaarde als je exact doet wat een machine kan?

Business Intelligence en Analytics
Business Intelligence automatiseert rapportages en maakt het mogelijk om altijd met real time informatie te werken. Eén waarheid binnen uw bedrijf. Analytics kan eenvoudig grote hoeveelheden data analyseren en zoeken naar allerlei verbanden. Machine learning laat het systeem zelf leren zijn voorspelling te verbeteren.
Het systeem kan het speelveld ook veel groter maken dan we zelf kunnen en kan oneindig dit repeterend werk doen zonder te klagen. Uren werk wordt ons zo bespaard, die we gaan benutten voor andere aspecten van ons werk.

Banen verdwijnen niet, taken wel
Kelners en serveersters in een restaurant zijn soms vervangen door zelfservice-systemen en ik denk ook dat je ze zou kunnen vervangen door een robot. Of dat wenselijk is? Ik denk van niet. Een taak is het brengen van een drankje naar een tafel. De baan is veel meer en de topper heeft ogen in zijn rug, voelt de sfeer aan, doet iets voordat de klant (gast) het vraagt etc. Je geeft geen fooi aan een robot.

De toekomst?
Wanneer je taken moet gaan overlaten aan de machine, een computer bijvoorbeeld, dan kun je je richten op de taken die er echt toe doen. Mensen zijn bijvoorbeeld heel erg goed in het omgaan met andere mensen en dat is iets waar een computer minder goed in is. Meer contact, beter begrijpen wat de behoeften en drijfveren van je klant zijn. Denk maar eens na wat uw meerwaarde zou kunnen zijn als u tijd had om dat te doen. Omarm de nieuwe technologie en leer ermee te werken. U zult uw angst om vervangen te worden door een systeem snel vervangen door de uitdaging om uzelf opnieuw uit te vinden. Succes daarmee.