Data binnen de sierteelt

Floris Huijbregts - 19 Dec 2019Veel sierteelt ondernemers zijn er niet zo veel mee bezig, echter er zal door de alsmaar voortschrijdende techniek een hoop veranderen de komende jaren. Zelfs Royal FloraHolland wil 100% digitaal, over vooruitgang gesproken. Een van de zaken waar kwekerijen stil bij moeten gaan staan is de diverse toepassingen van data binnen het bedrijf. Aangezien nog niet iedereen hiermee bekend is zullen wij je in dit artikel wat meer laten zien over het gebruik van data binnen de sierteelt. Zo weet je precies waarom het gebruik van een platform als Datagrowers zo rendabel kan zijn!

De waarde en het belang van data
Succesvolle bedrijven hebben altijd al vertrouwd op een of andere vorm van data om hen te helpen beslissingen te nemen. Vroeger werden gegevens handmatig verzameld door persoonlijk contact met de klanten of door het afnemen van enquêtes per telefoon, post of persoonlijk. Wat de methode ook was, de meeste gegevens moesten handmatig worden verzameld zodat bedrijven hun klanten en de markt beter konden begrijpen. Vanwege de kosten, de tijd, de lastige verwerking werkten veel bedrijven maar met een beperkte hoeveelheid data. In 2015 al zei data- en analyseguru Bernard Marr: "Ik ben er vast van overtuigd dat big data en de implicaties ervan van invloed zullen zijn op elk afzonderlijk bedrijf. Van Fortune 500-bedrijven tot aan kleinschalige ondernemingen. Het zal de manier waarop we zaken doen, van binnen en buiten, veranderen.”

De mythe
Een mythe waar veel kwekerijen in geloven is de volgende: De data die beschikbaar is in mijn kwekerij is zo weinig, dat deze niet van grote waarde is. Dit is gewoonweg niet waar, het is namelijk zo dat iedere vorm van data een cruciale rol zal spelen binnen de onderneming. Neem bijvoorbeeld je ERP systeem. Of je nu SDF, FreshPortal of een ander systeem gebruikt, er zit een schat aan informatie opgesloten in alle verkooptransacties. Al die gegevens kunnen gebruikt worden om (geautomatiseerd) meer overzicht en inzicht te creëren en daarmee het rendement van jouw kwekerij te verbeteren. Het enige wat je moet doen is leren hoe je deze gegevens om kunt zetten naar iets tastbaars. Lees ook eens onze volgende blog: Innovatie is de enige manier om te winnen

Het platform van Datagrowers voor kwekerijen
Wij helpen sierteelt bedrijven hiermee. Ons Datagrowers platform zoekt steeds naar de relevante informatie om de verkoop in jouw kwekerij te optimaliseren. Door bijvoorbeeld te bekijken welke periodes van het jaar er bepaalde planten in trek zijn kan je jouw omzet maximaliseren. Ook kan je zien hoeveel procent van de klanten blijft hangen en aangemerkt kan worden als een vaste klant. Daarnaast zal je door het analyseren van de data binnen de kwekerij kunnen zien welke processen er onnodig veel tijd in beslag nemen. Dit stelt je in staat om jouw bedrijfsproces continue te verbeteren. Zie data echt als de basis voor het nemen van beslissingen. Hierdoor heeft heel de sierteelt baat bij het gebruik van data, ook de bedrijven die denken dat hun hoeveelheid data maar gering zal zijn.