Data binnen de kwekerij sector

Floris Huijbregts - 19 Dec 2019Veel ondernemers in de kwekerij sector zijn er niet zo veel mee bezig, echter zal er door de alsmaar voortschrijdende techniek een hoop veranderen binnen de sector. Een van de onderdelen waar kwekerijen stil bij moeten gaan staan is bij de diverse soorten toepassingen voor data binnen het bedrijf. Aangezien nog niet iedereen hiermee bekend is zullen wij je in dit artikel wat meer laten zien over data binnen de kwekerij sector. Zo weet je precies waarom het gebruik van een platform als Datagrowers zo rendabel kan zijn!

De waarde en het belang van data
Succesvolle bedrijven hebben altijd al vertrouwd op een of andere vorm van data om hen te helpen beslissingen te nemen. Vroeger werden gegevens handmatig verzameld door persoonlijk contact met de klanten te houden of door het versturen van enquêtes per telefoon, post of persoonlijk. Wat de methode ook was, de meeste gegevens moesten handmatig worden verzameld zodat bedrijven hun klanten en de markt beter konden begrijpen. Vanwege de financiële kosten, de tijd, de lastige uitvoer van deze praktijken werkten veel bedrijven maar met een beperkte hoeveelheid aan data. In 2015 zei data- en analyseguru Bernard Marr:

"Ik ben er vast van overtuigd dat big data en de implicaties ervan van invloed zullen zijn op elk afzonderlijk bedrijf. Van Fortune 500-bedrijven tot aan kleinschalige ondernemingen. Het zal de manier waarop we zaken doen, van binnen en buiten, veranderen.”

Een mythe waar veel kwekerijen in geloven is de volgende: De data die beschikbaar is in mijn kwekerij is zo weinig, dat deze niet van grote waarde is. Dit is gewoonweg niet waar, het is namelijk zo dat iedere vorm van data een cruciale rol zal spelen binnen de onderneming. Zelfs een kleinschalige groenteboer krijgt te maken met dat. Elk bedrijf met een website, een social media-platform en een eigen homepage heeft data over klanten, gebruikerservaring, internetverkeer, en nog veel meer. Al die gegevens kunnen mogelijk gebruikt worden om jouw kwekerij te verbeteren. Het enige wat je moet doen is leren hoe je deze gegevens om kunt zetten naar iets tastbaars.

Het platform van Datagrowers voor kwekerijen
Wij kunnen jouw kwekerij hier in helpen. Met behulp van het Datagrowers platform is het mogelijk om jouw kwekerij te optimaliseren op het gebied van data. Door bijvoorbeeld te bekijken welke periodes van het jaar er bepaalde planten in trek zijn kan je jouw omzet maximaliseren. Ook kan je zien hoeveel procent van de klanten blijft hangen en aangemerkt kan worden als een vaste klant. Daarnaast zal je door het analyseren van de data binnen de kwekerij kunnen zien welke processen er onnodig veel tijd in beslag nemen. Dit stelt je in staat om jouw bedrijf te verbeteren. Zie data echt als de basis voor het nemen van beslissingen. Het zou de bakermat moeten zijn voor jouw onderneming, deze potentie valt nu eenmaal niet te onderschatten. Hierdoor heeft heel de kwekerij sector baat bij data en big data in het algemeen, ook de bedrijven die denken dat hun hoeveelheid data maar gering zal zijn.