Algoritmisering, wen er maar aan

Floris Huijbregts - 05 Nov 2019Steeds meer bedrijven krijgen te maken met algoritmisering. Ondanks het feit dat sommige bedrijven hier een beetje huiverig over zijn is het niet iets om bang voor te zijn. Sterker nog, je zal het maar moeten accepteren nu het echt de standaard zal worden. Ook voor de sierteeltsector kan algoritmisering aanzienlijk veel veranderingen teweegbrengen. Wij laten jou in dit artikel zien wat je moet weten over het gebruik van algoritmisering en over de veranderingen die het met zich meebrengt.

Machine learning voor algoritmisering
Als het aankomt op algoritmisering wordt er gebruik gemaakt van machine learning. Dit is ook wel een vorm van kunstmatige intelligentie die bedoeld is voor het opbouwen van systemen die werken met verwerkte data en die hier een bepaalde logica in aan kunnen brengen. Dit valt onder de toepassing van Big Data binnen een onderneming. Kunstmatige intelligentie is dus een term die staat voor een machine die de menselijke intelligentie weet na te bootsen. Door deze intelligentie is het mogelijk om de bedrijfsprocessen te automatiseren, zonder dat je hiervoor kwaliteit hoeft in te leveren. Deze machines maken gebruik van algoritmisering. Dit houdt in dat de machine een bepaald algoritme zal ontwikkelen om processen uit te voeren. Voor nagenoeg iedere soort actie of handeling kan er een algoritme worden ontwikkeld. Dit brengt met zich mee dat vele bedrijven kunnen profiteren van het gebruik van machine learning.

In het boek ‘Algoritmisering, wen er maar aan’ beschrijft Jim Stolze heel mooi hoe belangrijk algoritmisering is in onze huidige samenleving. Nagenoeg alles wat je doet op het internet wordt bestuurd door de algoritmes, het is letterlijk de standaard geworden voor veel bedrijven. Door de alsmaar groter wordende invloed van techniek is dit iets wat bedrijven zouden moeten omarmen, ze zouden hier niet voor moeten weglopen.

Niet bang zijn voor algoritmisering
Algoritmisering is niet iets om bang voor te zijn. In tegenstelling tot wat nog wel eens wordt gedacht is algoritmisering niet gericht op het vervangen van elk menselijk vermogen binnen het bedrijf. De toepassing van machine learning en algoritmisering is enkel gericht op het optimaliseren van bepaalde processen. Zo blijkt dat er bijvoorbeeld in de kwekerij gebruik kan worden gemaakt van algoritmisering om bepaalde ontwikkelingen op de velden in kaart te brengen. Steeds meer kwekerijen maken gebruik van de nieuwere technologieën om bijvoorbeeld de opbrengst in te schatten of om meer inzage te krijgen in de hoeveelheden die gekweekt worden.

Dankzij het gebruik van algoritmisering en andere vormen van Big Data zijn bedrijven in staat om nagenoeg ieder proces in het bedrijf te verbeteren en te optimaliseren. Blijf je achter dan is de kans groot dat jouw bedrijf de tand des tijds niet zal doorstaan. Deze nieuwe technologieën zijn echt een must geworden voor bedrijven, haak je niet in op deze ontwikkelingen dan zullen de concurrenten niet bang zijn om je voorbij te streven.