Nieuwe ontwikkeling – PowerBI, Tableau of Qlik vragen of problemen? Ook daar helpen wij u graag mee?

Bart Huijbregts - 23 Oct 2020Leestijd: 1 minuut en 2 minuten erbij als u het echt interessant vindt
Er worden veel rapportages gebruikt in de sierteelt, logisch, het juiste inzicht is noodzakelijk voor je bedrijfsvoering. Het verschil echter tussen een gewone rapportage en een top-rapportage is groot. Heel groot. Vandaar dat heel erg veel rapportages hun doel voorbijschieten.

Hoe kun je juist die informatie weergeven die essentieel is en die het verschil zal maken in de komende beslissingen. Om goede rapportages te maken heb je dus vele talenten nodig. Naast kennis van de branche en kennis over bedrijfsvoering in de sierteelt heb je ook heel veel kennis nodig van cijfers en logica.

Onze technische consultants combineren dat. Hun opleiding is automatisering, hun achtergrond ligt in de sierteelt. Deze combinatie is uniek. Of u nu gebruik maakt van PowerBI, Qlik, Tableau of Yellowfin maakt niet uit. Wij lossen praktische vraagstukken op en helpen onze klanten om met uitgekiende rapportages dichter op de markt te zetten en daarmee het verschil te maken.

7 tips voor het effectief gebruik van rapportages:

Besteed nog 2 minuten aan onderstaande checklist, dan weet u waar wij u kunnen helpen. Het maakt niet uit welk BI platform u gebruikt.

1. Denk in sturing, niet in verantwoording
Effectieve rapportages beginnen met de vraag: ‘waar gaan we als organisatie naar toe?’. Daar horen rapportages bij die echt iets zeggen over de koers en niet over allerlei randverschijnselen.

2. Denk in invloed, niet in betrokkenheid
Bij het ontwerpen van rapportages en dashboards is de vraag niet “welke informatie wil je zien in je dashboard?”, maar veel scherper: waarop heb je als manager directe invloed en vanuit welke informatie kun je door eigen actie bijsturen?

3. Denk oorzaak-gevolg, niet resultaat
Denken in termen van oorzaken en gevolgen geeft een goede focus op datgene dat belangrijk is. Als je begrijpt hoe processen in elkaar zitten en je weet deze processen bij de bron te sturen, dan neem je belangrijke beslissingen voordat problemen urgent worden.

4. Denk bij managementrapportages in beelden, niet in getallen
De meeste medewerkers zijn veel minder vaardig met getallen en analyses dan de gemiddelde financial manager. Om effectief te zijn, verplaats jezelf dan in de gebruiker en ga in dialoog met hen om te kijken hoe je de rapportages zo kunt visualiseren dat ze gemakkelijk de juiste conclusies trekken uit de dashboards.

5. Denk actiegericht, niet probleemgericht
Welke actie kun je nemen om het resultaat de volgende keer wél te halen. Maak dus veel ruimte voor toekomstgerichte acties.

6. Denk in signalen, niet in kleuren
Liever drie duidelijke signalen om mee aan de slag te gaan dan 10 die de gebruiker toch niet doet.

7. Denk in dialoog, niet in oordeel
Een effectief dashboard is niet het einde van een proces, maar juist een begin! Het is geen oordeel over de prestaties van anderen, maar een instrument tot het aanzetten van de goede dialoog.