Sierteelt: 5 Tips om de marge op je verkopen te vergroten

Bart Huijbregts - 24 Nov 2020Natuurlijk is het belangrijk om een goede omzet te hebben, op het einde van het jaar zie je hoeveel marge je eigenlijk had. Om nu op dat laatste te focussen, hier heb je 5 tips om je marge te vergroten. Er zijn natuurlijk 100 tips maar ik heb me beperkt tot mijn eigen 5 favorieten. Makkelijk uit te voeren en direct resultaat.

Breng je marges in kaart
Niet enkel totaal, over een hele teelt, over een heel jaar, over een hele tuin. Kijk gedetailleerd naar je marges en je zult zien waar je wint en je zult verbaasd zijn waar je verliest. Welke teelt heeft de slechtste marge en levert vooral een betere marge op voor je klanten. Besef goed hoeveel goede marge je moet maken om alle slechte marges te compenseren. Het continu gedetailleerd analyseren van marge is een must.

Verhoog de gemiddelde orderwaarde
Dit is vaak de makkelijkste manier om een betere marge te maken, je kunt met dezelfde orderkosten een hogere omzet maken, makkelijker kunnen we het niet maken. Je zult hier wel creatief moeten zijn omdat in dit tijdperk van webshops de ordergrootte uiteindelijk als we niet oppassen alleen maar kleiner wordt.

Onderneem actie op slecht verkopende items
Of het nu teelt is of een klant, hier is heel veel winst te behalen. Doordat we ons soms blindstaren op omzet vergeten we deze omzet te beoordelen op haar marge. We accepteren te makkelijk dat een (zogenaamd) goede klant eigenlijk al tijden te weinig marge oplevert. Ook hebben we soms te laat door dat een bepaalde teeltsoort eenvoudigweg te klein is om een gezonde marge te kunnen opleveren.

Stel slimme pakketten samen
In een pakket kun je spelen met marge. Je kunt korting geven op het ene deel van het pakket, je kunt de volle prijs vragen voor het andere deel van het pakket. Slim omgaan met pakketten het is een win-win situatie, je klant krijgt altijd iets speciaals en jij hebt je goede marge.

Koop items in voor speciale acties
De neiging bij speciale acties is om te kiezen uit eigen assortiment tegen een aantrekkelijkere (lees: lagere) prijs. Je levert daardoor wel veel marge in. Als je toch acties wilt doen, durf dan ook speciaal in te kopen of onderdelen in te kopen van je actie. Zo blijft de marge op je belangrijkste producten in stand.