Oude methodes openen geen nieuwe deuren

Bart Huijbregts - 20 Aug 2020Meer omzet en marge maken is in de huidige digitale tijd makkelijker dan u denkt. De oude methodes echter hebben hun langste tijd gehad, tijd voor de nieuwe? Lees in 3 minuten hoe.
De Nederlandse sierteelt is bekend, beroemd zelfs. Prachtige producten, duurzame productiemethodes en een geweldige distributie. Je zou zeggen dat daarmee de laatste jaren de prijzen flink omhoog zijn gegaan en de marges ook. Maar dat blijkt niet waar.

De reden is dat er veel waste in de keten is, er is onvoldoende aansluiting op de wensen van de eindklant en er wordt nog steeds veel vanuit aanbod gestuurd in plaats van vanuit vraag. Die waste werd voor velen voor het eerst zichtbaar gemaakt toen de corona crisis begon. De beelden in het NOS journaal over bloemen en planten die op de veiling doorgedraaid werden deden pijn. Iedereen was vanzelfsprekend verbolgen, het is namelijk verschrikkelijk om te zien dat er zulke mooie producten vernietigd worden. Als je echter naar de dagelijkse realiteit gaat kijken heeft de veiling ongeveer 0,6% waste, iedere dag weer. Dat is veel.

Hoe komt dat nou eigenlijk?
In een perfecte wereld zou je zonder waste moeten kunnen produceren en leveren. Dat is het eerste geld wat je in je zak kunt houden. Maar niemand wil uitverkocht zijn, en daarom produceren we altijd een beetje meer. Bij veel producten geen enkel probleem, bij verse producten een gigantisch probleem.

Hoe kun je dit oplossen?
100% oplossen Is wellicht utopie. Het is niet zo gek dat, zoals in veel markten, ook in de sierteelt data het nieuwe goud is. Data vertelt ons namelijk wat er gebeurd is en slimme formules (algoritmes) kunnen aan de hand daarvan ook een uitspraak doen over wat er gaat gebeuren. Voorspellen is de toekomst.

Praktisch?
In mijn blog van 20 juli jongstleden heb ik geschreven over meten is weten, gissen is missen en gokken is dokken . Daar zit het belangrijkste verschil in werken. Als je meer weet kun je eenvoudigweg betere beslissingen nemen. Een systeem als hulpbron, zie het als een extra verkoper die steeds vanuit overzicht in feiten klanten gaat benaderen in plaats van steeds in dezelfde routine te vervallen.

Waar zit het voordeel?
De voordelen zijn vanzelfsprekend per organisatie verschillend. We kijken samen met onze klanten waar zij het verschil kunnen maken in de markt en focussen daar de analyse op. Dat betekent direct effect in omzet, marge, waste en in alle andere punten die voor die sierteelt ondernemer belangrijk zijn.

Meer weten? Een gesprek kan altijd.
Ga de uitdaging aan en laten we eens in gesprek gaan